Start Nieuwe Beginnerscursus September 2018. ( Bij voldoende aanmeldingen) Info onder knop " Beginnerscursus"

Kenmerken van een hyper/hypo.

Heel veel dingen hebben invloed op het bloedsuikergehalte. Bijvoorbeeld eten, drinken, sporten, stress, emoties, of een griepje. De bloedsuikerspiegel kan heel gemakkelijk uit evenwicht raken en lager of hoger komen te zitten. Gebeurd dit een enkele keer, dan is het niet zo erg, pas al het regelmatig voor komt, zal de behandeling toch aangepast moeten worden. Overleg dan met de arts. Veel grote schommelingen zijn niet goed voor het lichaam. Vooral hoge bloedsuikerpieken kunnen op den duur leiden tot complicaties.

Hyperglycemie.

Hyperglycemie, houdt in dat het bloedsuikergehalte te hoog is. Ideaal zou zijn als de bloedsuikerspiegel tussen de 4 en de 8 mmol/l zou zijn. Komt de bloedsuikerspiegel boven de 10 mmol.l, is er sprake van hyperglycemie, ook wel een hyper genoemd. De bloedsuikerspiegel is dus te hoog. Door extra insuline toe te dienen zal de bloedsuikerspiegel weer zakken.
De kenmerken op een rijtje:

  • veel plassen;
  • veel dorst hebben en houden;
  • vermoeidheid;
  • mogelijk plotselinge extreme humeurigheid;
  • gevoel van algehele malaise.

Hypoglycemie.

Hypoglycemie, houdt in dat het bloedsuikergehalte te laag is. Als de bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l komt te zitten is er sprake van hypoglycemie, ook wel een hypo genoemd. De bloedsuikerspiegel is dus te laag, door het eten van druivensuiker, of bijvoorbeeld het drinken van zoete limonade, zal de bloedsuikerspiegel weer omgaan gaan, en het nare gevoel dat gepaard gaat met een hypo, zal dan weer verdwijnen.
De kenmerken van een hypo op een rijtje:

  • zweten;
  • trillen;
  • duizeligheid;
  • plotseling wisselend humeur;
  • ongeconcentreerd zijn;
  • hoofdpijn;
  • moe;
  • hongerig.

hypo / hyper